خشكي چشم

خشکی چشم یک از شایع ترین علت های مراجعه افراد به درمانگاه چشم پزشکی است. این بیماری که ناشی از تغییر در کیفیت یا کمیت اشک چشم می باشد می تواند افراد را در همه گروه های سنی مبتلا کند اما شیوع آن در افراد مسن تر بیشتر است. به علاوه این بیماری بیشتر زنان را مبتلا می کند. علایم این بیماری ممکن است از سوزش و خارش خفیف چشم در موقع انجام کارهای چشمی تا ایجاد سوراخ قرنیه در موارد خیلی شدید متغییر باشد.

علایم و نشانه های خشکی چشم :

گرچه این بیماری خشکی چشم نامگذاری شده است، اما در اکثر مواقع فرد مبتلا احساس نمی کند که چشمش خشک شده، بلکه بیشتر افراد از سوزش و خارش و گاهی اشک ریزش چشم ها شاکی هشتند. شایع ترین علایمی که در خشکی چشم دیده می شوند عبارتند از:

سوزش و خارش چشم هااحساس وجود جسم خارجی (شن ریزه) در چشم هاتاری دید که با پلک زدن برطرف می شود.قرمزی چشم ها.حساسیت به نورهای شدید.اشک ریزش بیش از حد.عدم تحمل لنز تماسی

معمولاً این علایم در هر دو چشم ایجاد می شود. شدت علایم در زمان های مختلف یکسان نیست و اغلب پس از قرار گرفتن در معرض باد و گرد و غبار، کار با کامپیوتر، تماشای تلویزیون یا مطالعه طولانی مدت بدتر می شود.

راهکار اصلی چیست؟

یکی از راه های برای برطرف کردن خشکی چشم، استفاده از قطره های اشک مصنوعی می باشد. برخی از آن ها یک بار مصرف هستند و برخی نیز چندین بار قابلیت استفاده را دارند.

اگر با استفاده از قطره های اشک مصنوعی مشکل تان برطرف نشد، می توانید از قطره کورتیزون استفاده نمایید. این قطره منجر به تولید اشک طبیعی در چشم خواهد شد.

استفاده بیش از حد از کامپیوتر و خشکی چشم

استفاده بیش از حد از کامپیوتر نیز می تواند منجر به خشک شدن چشم گردد، برای این مشکل راه کارهایی در ادامه ارائه می شود.

فیلتر ضد سایه: اگر کامپیوتر شما نزدیک پنجره قرار دارد، از پرده برای اتاق خود استفاده کنید تا بدین طریق میزان نور را کنترل کنید. هم چنین میتوانید برای صفحه نمایش خود یک فیلتر ضد سایه تهیه کنید و یا اگر سیستم شما در مقابل پنجره قرار دارد، از پرده استفاده کنید.نظافت: صفحه نمایش را از گرد و غبار پا کنید.رنگ: رنگ صفحه نمایش را تنظیم کنید.فاصله: فاصله مناسب را از صفحه نمایش حفظ کنید. این فاصله بین ۲۸ تا ۳۰ اینچ می باشد.به چشمان تان استراحت بدهید. هر یک ساعت، به مدت ۵ دقیقه به چشمان خود استراحت دهید و به صفحه نمایش نگاه نکنید و پلک بزنید.

توصیه های کلی:

در طول روز مایعات کافی بنوشید. این امر به مرطوب نگه داشتن بافت های بدن و از جمله سطح چشم کمک می کند.در مواقعی که کار چشمی طولانی مدت انجام می دهید سعی کنید به صورت ارادی پلک بزنید. به صفحه مانیتور، تلویزیون یا کتاب خیره نشوید. هر 5 تا 10 دقیقه یک بار برای چند ثانیه پلک ها را ببندید.از قرار گرفتن در معرض گرد و غبار، یا دود سیگار پرهیز کنید. در محیط های خشک و در هوای طوفانی حتی الامکان از عینک (آفتابی یا طبی) استفاده کنید.در فصول سرد سال که از وسایل گرمازا در داخل منزل استفاده می کنید از دستگاه بخور برای مرطوب نگه داشتن فضای اتاق استفاده کنید.چشم ها را نمالانید. مالیدن چشم ها باعث تحریک بیشتر و بدتر شدن علایم می شود.توجه کنید که علایم خشکی چشم چه وقت هایی بهتر و چه وقت هایی بدتر می شود. از مواردی از قبیل گرمای بیش از حد اتاق، سشوار، گرد و غبار مصرف سیگار که ممکن است موجب خشکی چشم شوند، پرهیز نماید.

خدائيان مسئول واحد آموزش بيمارستان صدر (به آفرين)