آشنایی بابیماری سینوس پایلونیدال (كیست مویی) و مراقبت های قبل وبعدازعمل جراجی
بیماری سینوس پایلونیدال چیست ؟
حفره ای است که در انتهای آن سوراخ ترشح کننده ای در پوست پایین ترین نقطه ستون فقرات ، میان باسنها قرار دارد این حفره اغلب حاوی مو بوده و اصطلاحاً به آن بیماری كیست یا حفره یا آشیانه مویی گفته می شود. بیماری سینوس پایلونیدال به لحاظ ایجاد مزاحمت زیاد برای بیمار (ترشح، درد، عفونت) تحمیل هزینه های ناشی از مراقبت و بالا بودن مدت غیبت از کار نیازمند توجه دقیق میباشد
علت بیماری چیست و چه کسانی در معرض ابتلا به این بیماری هستند؟
قابل ذكر است كه علت این بیماری دقیقا مشخص نمی باشد . این بیماری در آقایان چهاربرابر شایعتر از خانمها است وسن شیوع آن در محدود ه سنین بلوغ تا چهل سالگی است از عوامل مستعد کننده این بیماری می توان به چاقی، پوشیدن لباسهای تنگ، وضعیت نشسته بیش از حد، سابقه مشکلات پوستی یا صدمات در آن ناحیه، پر موبودن پوست در این قسمت و سابقه خانوادگی اشاره نمود.
علائم بیماری چیست ؟
بیماری سینوس پایلونیدال ممکن است مدتها ( تا قبل از بلوغ) بدون علامت باشد.
1- اغلب بیماران معمولا با درد پایین پشت و بین کپلها و ترشح از این ناحیه مراجعه می کنند.
2- گاهی ممکن است یک توده بدون درد یا یک تورم در ناحیه فوق ایجاد گردد و بیمار در هنگام استحمام و شستشوی این ناحیه متوجه آن گردد.
3-گاهی ممکن است به صورت یک گودی یا فرورفتگی یا سوراخ در پوست ناحیه بین کپلها بروزکند.
4- ممکن است در سینوس آبسه ایجاد گردد. در این صورت بیمار دچار تب و درد و تورم فزاینده پایین پشت می گردد.
آمادگیهای قبل از عمل
بعد از اینکه بیمار بوسیله جراح ویزیت شد و برای وی برگ پذیرش بستری صادر گردید . جراح در صورتی که صلاح بداند قبل از عمل بامتخصص بیهوشی و یا احیاناً با متخصص قلب (در مورد افراد بالاي 40 سال ) مشورت می کند. بیمار لازم است سابقه ابتلا به بیماریهای قبلی، بیماریهای مادرزادی و داروهایی را که مصرف می کند به اطلاع پزشک برساند. چنانچه بیمار آسپرین مصرف می کند 10-7روز قبل از عمل داروباید با نظر پزشک قطع شود.قبل از عمل بایستی موهای ناحیه عمل را تا فاصله زیادی از محل سینوس از بین برد و سپس استحمام نمود. بیمار باید حداقل 12 ساعت قبل از عمل ناشتا باشد
مراقبتهای پس از عمل
1- قبل از ترخیص در مورد نحوه ادامه درمان،داروهای مورد نیاز، زمان مراجعه بعدی، نحوه استحمام، مدت استراحت، نحوه فعالیت های روزانه و نحوه پانسمان از جراح سوال نمائید .
2-موهای ناحیه عمل بایستی هر هفته از بین برده شوند، در غیر این صورت ممکن است بیماری عود کند. بعد از زایل کردن موها بایستی با استحمام موها را از بدن دور نمود .
3-در صورتیکه زخم باز نگهداشته شود، بایستی زخم زیر نظر جراح و به طریقی که وی توصیه می کند پانسمان گردد. در این صورت قبل از ترخیص اطلاعات لازم را اخذ نمائید . اغلب دراین حالت زخم را با گاز پانسمان پر می کنندو بهتر است بیمار قبل ازتجدید پانسمان و استحمام به نظر پزشك خود دقیقا عمل نماید تا مشكلی در روند درمان پیش نیاید . معمولا برای پر شدن زخم به 3- 2 ماه وقت نیاز است.
4-در مواردی که آبسه شکافته شده است بایستی آنتی بیوتیکهای تجویز شده را طبق دستور پزشک مصرف نمایید .
5- در مواردی که بعد از جراحی زخم بسته شود مراقبت از زخم مشابه زخمهای معمولی است ولی بدلیل مجاورت و نزدیکی زخم به مقعد بایستی مراقبت بیشتری در جهت كاهش آلودگی زخم به عمل آید. بعد از هر بار اجابت مزاج بهتر است زخم را در وان آب گرم حاوی بتادینبه مدت 15 دقیقه قرار داد.
6- درد ناحیه عمل در این بیماری قدری شدید است . بهتر است قبل از ترخیص، از تجویز و دریافت داروی مسکن مطمئن باشید. استفاده از توالتهای فرنگی باعث کاهش درد می شود.
7- در صورتی که نشستن برای بیمار مشکل و با درد همراه باشد بایستی یک بالشتک که وسط آن سوراخ است تهیه و از آن استفاده نمود . در این صورت زخم در ناحیه سوراخ قرار می گیرد وفشاری بر آن وارد نمی شود. همچنین ازنشستن طولانی مدت بپرهیزد.
عوارض سینوس پایلونیدال
عود مجدد بیماری در بعضی از اعمال جراحی دیده میشود و درعمل جراحی سینوس پایلونیدال نیز تا 20% احتمال عود وجود دارد كه شامل عفونت ثانوی ناشی از باقیماندن مو یا بقایای چرک غلیظ شده می باشد كه میتواند به صورت یك سینوس كاملا جدید دیده شود و همچنین مراقبت ناکافی یا عدم توجه کافی به زدودن موها می تواند از علل این عارضه باشد.